kasumi japońskie noże kuchenne

KASUMI Damascus – profesjonalne noże kuchenne

Od kiedy po raz pierwszy zobaczyłem te noże ukrywające się pod marką Kasumi profesjonalne noże kuchenne too zupełnie nie wiedzieć czemu po prostu urzekły mnie swoją budową i pięknym wyglądem. Kasumi to japoński produkt który wytwarzany jest w mieście Seki-takie japońskie zagłębie nożowe 😉

 

Profesjonalne noże kuchenne |parametry

Seria damascus to 33 warstwy powstałe na skutek skuwania poszczególnych płatów stali. Każdy taki nóż ma swój niepowtarzalny „rysunek na klindze” dzięki któremu staje się on swoistym „dziełem sztuki” wyrobem rzemieślniczym, a może już produkcyjnym w pewnym zakresie lecz nie zmienia to faktu że noże są przepiękne. Coś o ostrzu które sprawia że nóż jest lub też nie -kuchennym narzędziem a w tym przypadku ostrze zdaje egzamin na piątkę z plusem za sprawą rdzenia który wykonany jest ze stali VG-10 GOLD, otoczonych z każdej strony szesnastoma warstwami bardziej elastycznej stali.

Wiadomo że nóż jest wykonany z wysokowęglowej stali z domieszką kobaltu, manganu, molibdenu i wanadu. Dokładny skład, proporcje i proces hartowania to już pilnie strzeżona tajemnica firmy. Co do twardości rdzenia noży Kasumi to udało mi się wyczytać że to przedział: 59-61 HRC

Profesjonalne noże kuchenne

Kasumi Gyuto 200 i 240 mm

Ja stałem się posiadaczem dwóch modeli tych noży obydwa to typ noża szefa kuchniGyuto. Jeden to 200 mm natomiast  drugi 240 mm ostrza, w tym wypadku ostrza przez duże O ! Rączka noża Kasumi ma typowy kształt jaki odpowiada moim wyobrażeniom o japońskim nożu kuchennym, jest okrągła a wykonana z twardego drewna pakka i zaimpregnowana utwardzalnymi żywicami. Noże są wykonane metodą kucia i zostały wykonane z jednego kawałka stali na całej długości.

profesjonalny nóż szefa kasumi

Pierwsze wrażenia…

Jakie są wrażenia z ich użytkowania-cóż nie będę tu odkrywczy jak powiem, że wspaniałe lub niesamowite. Na czym polega atrakcyjność tych noży w codziennej kuchni, przede wszystkim na ich fenomenalnej ostrości. Cięcie warzyw, mięsa, pieczywa to po prostu rozkosz w czystym wydaniu, a dla domowego kucharza to wręcz kuchenne czary. Bardzo wygodny uchwyt pozwala pewnie trzymać i prowadzić nóż. Ostrość gwarantuje precyzję i skuteczność cięcia.

Tradycyjne siekanie cebuli to przy pomocy noży Kasumi fenomenalna kulinarna zabawa. Porcjowanie kurczaka nie było żadnym wyzwaniem dla tych noży, a krojenie pomidorów w plastry o grubości kartki papieru wykonalne bez żadnego trudu, tyle że potem tego jeść nikt nie chce za specjalnie bo na „ząb” nie ma co wrzucić 😉 Tak jak wspomniałem posiadam dwie długości ostrza, w jednym i drugim przypadku sprawdzają się podczas krojenia i siekania wyśmienicie!

profesjonalne noże kasumi

Podsumowanie…

Zapytacie czy polecam te noże ? -odpowiedź nie jest taka prosta ponieważ noże Kasumi Damascus są dość drogie i choć odwzajemniają się bardzo dobrymi właściwościami podczas użytkowania ich w kuchni to jednak jest to produkt dla pasjonatów noży japońskich. Trzeba je po prostu zobaczyć i poczuć w kulinarnej akcji, wtedy ich cena przestaje być barierą. Ciekawie prezentuje się waga tych noży i tak: Nóż Kasumi Damascus 200 mm to 200g natomiast Nóż Kasumi Damascus 240 mm to 240g

Na koniec kilka zdjęć opisywanych noży Kasumi Damascus.

profesjonalny nóż szefa kasumi

noże szefa Kasumi

 

Recenzje | Otagowany | Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge


Przeczytaj poprzedni wpis:
japonski-noz-seki-kanetsugu-pro-j-170
Kanetsugu Pro-J Santoku 170mm

Najpierw wyjaśnię , dlaczego mój wybór padł na ten nóż. Potrzebowałem na szybko kilku noży kuchennych. Do standardowego użytku, ale...

Zamknij